САЙТ ВІДДІЛУ ОСВІТИ УЖГОРОДСКОЇ РДА
ЗНАХОДИТЬСЯ ЗА НОВОЮ АДРЕСОЮ!!!
Головна | | Реєстрація | Вхід
 
П`ятниця, 29.03.2024, 02:52
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
ПОГОДА
Ужгород
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2014 » Серпень » 31 » Із п’ятиденкою, але подекуди без осінніх канікул, розпочинається новий навчальний рік
11:30
Із п’ятиденкою, але подекуди без осінніх канікул, розпочинається новий навчальний рік

   Хто з радістю, а хто з тихим жалем за канікулами, які так швидко промайнули, але 1 вересня закарпатські учні дружно підуть до школи. В усіх 670 загальноосвітніх навчальних закладах краю пролунає перший дзвоник, а по завершенні урочистих лінійок у кожному класі перший урок цьогоріч проведуть за визначеною Міносвіти темою: «Україна – єдина країна».

   Чи готова галузь зустріти День знань «у всеозброєнні» й чи вводитимуть у нас таки шестиденку, котру, попри заяви про її неефективність, продовжують обговорювати батьки й діти, ми розпитували в директора департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОДА Маріанни Кляп.

   Перший раз у перший клас підуть понад 17 тисяч діток

    За словами Маріанни Іванівни, в новому навчальному році близько 17,5 тис. малюків уперше сядуть за парти. Випускників-одинадцятикласників матимемо 9,2 тисячі. На щастя,  демографічна  ситуація  в  області  щороку покращується, тож школи не пустуватимуть. А до першовересня вони, як і всі дошкільні та професійно-технічні навчальні заклади, готові. Від себе додамо – не без допомоги батьків, котрі традиційно «скидуються» на побілки-покраски. «Протягом червня – серпня 2014-го  в школах капітально відремонтували 21 котельню, замінили 15 котлів, у садочках, відповідно, 17 та 10. І там, і там полагодили теплові мережі. Потроху вирішується проблема з внутрішніми вбиральнями: наразі ЗОШ забезпечені ними на 65,8%, ДНЗ – на 95,3», – розповідає очільниця департаменту. Вона також запевнила, що жоден навчальний заклад у області не закриють, хоча в освітянській мережі Ужгорода,  Мукачева, Тячівського й Ужгородського районів відбулися певні зміни. Ідеться про реорганізації, але всюди це погоджено з громадами, ніхто з працівників не залишився без роботи. Тимчасово призупинити планується лише діяльність Плоскопотіцької загальноосвітньої школи І ступеня на Свалявщині – бо тут залишилося всього четверо учнів, яких переведуть до Плосківської ЗОШ І – ІІІ ст., куди їх підвозитимуть шкільним автобусом. Програму «Шкільний автобус», до речі, продовжили до 2016-го. За період її дії для навчальних закладів краю придбали 179 транспортних засобів.

    «Щодо дошкілля, то за останні два роки садочків у області побільшало на 12, а відповідно зросло охоплення дітей всіма формами дошкільної освіти до 93%, для п’ятирічних малят воно є стовідсотковим. Проте існуючої мережі ДНЗ таки недостатньо – хоч у 2014-му порівняно з 2013-м завантаженість груп зменшилася в розрахунку на 100 місць зі 131 особи до 120, це ще все забагато», – каже Маріанна Кляп.

    46 освітніх закладів перевели на тверде паливо

Поцікавилися ми й тим, що зроблено для економії енергоносіїв у освітній галузі? Погодьтеся, нині це питання суперактуальне. І дізналися, що задля цього упродовж 2011 – 2013 років та за сім місяців цього в 30-ти загальноосвітніх навчальних закладах краю котельні перевели на дрова чи брикети, ще 34 – на електроопалення. Відповідно 16 садочків перейшли на тверде паливо, а 33 грітимуться електрикою. Плюс до всього встановили 18381 енергозберігаючий освітлювальний прилад, із яких 39 – світлодіодних,  замінили вікна на вакуумні в 193-х, двері – в 237-ми закладах. «Ці заходи дають нам можливість зберегти близько 20 відсотків газу. Початок нового навчального року доводиться організовувати в непростих соціально-економічних умовах, у режимі жорсткої економії, але що поробиш? Освітяни Закарпаття для виконання свого основного завдання – забезпечення доступності та якості освіти – ще більш виважено й конструктивно підійшли до ефективного використання матеріально-технічних, кадрових, фінансових та  управлінських ресурсів», – підсумувала Маріанна Кляп.

Якщо довгі зимові канікули – то за рахунок осінніх і весняних

Щодо переходу (себто непереходу) на шестиденку Маріанна Іванівна давала детальні роз’яснення «Закарпатці» в минулому номері. Однак чутки про зміну структури навчального року таки ширяться, тож ми знову уточнили це питання. «Під час розширеного засідання освітянської колегії 21 серпня директор департаменту житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури ОДА Віктор Лукеча провів інтегрований аналіз оптимізації споживання природного газу закладами освіти за рахунок збільшення тривалості зимових канікул шляхом переходу на шестиденний навчальний тиждень. Висновок був однозначний – це не дасть ніякої економії. І наразі (Це дані на четвер. – Авт.) у жодній адмінодиниці школярі не вчитимуться по суботах. Однак якщо така проблема десь виникне (навіть у окремому навчальному закладі), то Міністерство освіти і  науки України своєчасно довело  порядок її вирішення. Хочу також озвучити, що 27 серпня в усіх районах і містах області відбулися традиційні серпневі колегії, й деякі органи управління освітою рекомендували навчальним закладам збільшити тривалість зимових канікул  за  рахунок  ліквідації  осінніх  та весняних  – але  при  збереженні  5-денного робочого тижня. При цьому вони мають врахувати, що загальна тривалість канікул не може бути меншою 30 календарних днів. Тобто там ідеться про  перехід на семестрову форму навчання, що допускається чинною нормативно-правовою базою», – коментує Маріанна Кляп.

Отже, у новий навчальний рік закарпатські школярі вступають із п’ятиденкою, але в деяких населених пунктах – із довгими зимовими канікулами за рахунок осінніх і весняних. Сподіваємося, що оскільки батьків і дітей попередили заздалегідь, це не викличе такої бурхливої реакції, як торік.

За матеріалами: Мирослава Галас, "Закарпатська правда"

Karpatnews.in.ua — Новини Ужгорода, Мукачева, Закарпаття та України

 

Переглядів: 878 | Додав: PASHA | Рейтинг: 0.0/0
Пошук
Корисні сайти







Департамент освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської облдержадміністрації


Ужгородська районна державна адміністрація Закарпатської області






Рекомендуємо

«Методичний портал»

Архів записів
Друзі сайту

РМК Ужгородської РДА
Шишлівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Концівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Оноківська ЗОШ І-ІІІ ст.
Сюртівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Есенська ЗОШ І-ІІ ст.
Малодобронська ЗОШ І-ІІІ ст.
Великолазівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Сторожницька ЗОШ І-ІІІ ст.
Великодобронський ліцей
Кам’яницька ЗОШ І-ІІІ ст.
Руськокомарівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Великогеєвецька ЗОШ І-ІІІ ст.
Великодобронська ЗОШ І-ІІІ ст.
Ратівецька ЗОШ І-ІІ ст.
Тисаашванська ЗОШ І-ІІ ст.
Середнянська ЗОШ І-ІІІ ст.
Коритнянська ЗОШ І-ІІІ ст.
Червонівської ЗОШ I-III ст.
Малогеєвецька ЗОШ І-ІІІ ст.
Паладь-Комарівецька ЗОШ І-ІІ ст.
Худлівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Киблярівська ЗОШ І-ІІ ст.
Соловківська ЗОШ І-ІІ. ст.

Всі матеріали, що розміщені на сайті взяті з різних джерел освітніх сайтів Ужгородщіни, та з різних джерел сайтів Інтернету.
Адміністрація сайту не несе жодної відповідальності за матеріали сайту. Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz